IPv6 på EdgeRouterX router ved Gigabit.dk

Nu hvor jeg endelig har fået en internetudbyder der supportere IPv6, måtte jeg vel også lige tage mig sammen til at få det sat op.

Der viser sig at det desværre ikke er et par få klik via et web-gui på en Ubiquiti EdgeRouter X (ER-X).

Dog er det forholdsvis nemt at sætte op via cli.

Mine interfaces ser ud som dette. Det vil sige WAN som eth0 og en Switch0 hvor eth1-4 er tilknyttet.

ubnt@ubnt:~$ show interfaces
Codes: S - State, L - Link, u - Up, D - Down, A - Admin Down
Interface  IP Address            S/L Description
---------  ----------            --- -----------
eth0     xx.xx.xx.xx/26         u/u
       2a00:xxx:xx:xx::xx/128
eth1     -                 u/u Local
eth2     -                 u/D Local
eth3     -                 u/D Local
eth4     -                 u/D Local
lo      127.0.0.1/8            u/u
       ::1/128
switch0   192.168.0.1/24          u/u Local
       2a00:xxxx:xxx::1/64

Husk at skifte til config-mode, med configure

Firewall regler

En god ide at sætte noget firewall op, inden man går igang. Ved IPv6 er man jo ikke bag et NAT.

Regler for WAN->LAN klienter:

edit firewall ipv6-name WAN6_IN
set default-action drop
set rule 10 action accept
set rule 10 description "allow established"
set rule 10 protocol all
set rule 10 state established enable
set rule 10 state related enable
set rule 20 action drop
set rule 20 description "drop invalid packets"
set rule 20 protocol all
set rule 20 state invalid enable
set rule 30 action accept
set rule 30 description "allow ICMPv6"
set rule 30 protocol icmpv6
top

Regler for WAN -> Router (aka lokal)

edit firewall ipv6-name WAN6_LOCAL
set default-action drop
set rule 10 action accept
set rule 10 description "allow established"
set rule 10 protocol all
set rule 10 state established enable
set rule 10 state related enable
set rule 20 action drop
set rule 20 description "drop invalid packets"
set rule 20 protocol all
set rule 20 state invalid enable
set rule 30 action accept
set rule 30 description "allow ICMPv6"
set rule 30 protocol icmpv6
set rule 40 action accept
set rule 40 description "allow DHCPv6 client/server"
set rule 40 destination port 546
set rule 40 source port 547
set rule 40 protocol udp
top

Herefter kan de to regler tilknyttet WAN interfacet, som i mit tilfælde er eth0

set interfaces ethernet eth0 firewall in ipv6-name WAN6_IN
set interfaces ethernet eth0 firewall local ipv6-name WAN6_LOCAL

Interface setup

Herefter opsættes at modtage en IPv6 adresse fra udbyderen, samt uddele adressere videre til klienterne.

set interfaces ethernet eth0 dhcpv6-pd pd 0 interface switch0 service slaac
set interfaces ethernet eth0 dhcpv6-pd pd 0 interface switch0 host-address ::1
set interfaces ethernet eth0 dhcpv6-pd pd 0 interface switch0 prefix-id :0
set interfaces ethernet eth0 dhcpv6-pd rapid-commit
set interfaces ethernet eth0 dhcpv6-pd rapid-commit enable
set interfaces ethernet eth0 dhcpv6-pd pd 0 prefix-length 48

Især den sidste linje med /48 var vigtigt før, jeg kunne få routeren til at give ipv6 ud til klienterne. Bemærk dog overstående eksempel på mine interfaces, skriver at den har en /64. Det er vidst en bug i softwaren.

Aktiver

Til sidst køres commit. Dette vil få routeren til at aktivere den nye config. Bemærk at den stadig ikke er gemt, hvis routeren genstartes.

commit

Husk at køre save inden du forlader din cli. Det er dumt at det hele skal gå tabt, når den router engang genstarter.

save

Du kan dog med fordel checker med show interfaces igen, for at se om du har modtaget en ipv6 ip’adresse.

Kig også på dine klienter. På Mac får den ret hurtigt en ipv6 adresse.

Test fra din browser på f.eks. https://test-ipv6.com/

14 responses to “IPv6 på EdgeRouterX router ved Gigabit.dk

 1. Hej,
  Virker din IPv6 stadigvæk ?

  Jeg synes det er yderst ustabilt. I meget lang tid fik jeg ikke en default route fra Gigabit (Måske en bug i Edgerouteren) så jeg lavede en selv. Nu får jeg ingen range fra Gigabit’s DHCPv6 server. Rebootet modem og stadigvæk ingen ting. Gigabit giver ikke lyd fra sig om det kun er mig.

  /Mihai

 2. Jeg har skiftet min ER-X ud med en USG – men jeg kan faktisk godt se at jeg pt ikke har ipv6. Må lige kigge på det ved lejlighed.

 3. Jeg har lige forsøgt at opsætte det igen via guiden her:
  https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115005868927-UniFi-USG-Addressing-How-to-Implement-IPv6-with-DHCPv6-and-Prefix-Delegation

  Når jeg ssh ind på usg, kunne jeg fint lave en ping6 google.com – men mine klienter fik ikke en adresse. Men efter at sikre default var sat til, og kørte Prefix Delegation uden nogen Prefix ID på lan. Så fik jeg igen ipv6 på min hosts.

  Holder lige øje med om det fortsætter med at virke.

 4. Mihai Marinescu

  Hmm, jeg får ingen IPv6 ligemeget hvad jeg gør. Jeg kører dog med en prefix-id. Jeg kan se at routeren sender RS Router Solicitation men den får ingen ting tilbage fra Gigabit. Jeg har ringet til dem og de siger der er problemer. Jeg er dog forundret over hvorfor de ikke melder noget ud officielt omkring det….hmmm

 5. Okay, her til morgen har jeg stadig ipv6 adresse. Prefix ID på 48?

 6. Peter Reventlow

  Tak for dit blogindlæg, Jesper! Den sidste linie med prefix-length 48 var det der manglede for at min EdgeRouter Lite v2.0.4 fik gang i ipv6 klienterne på mit netværk – troede det var 64.

 7. Har i stadigvæk ipv6 ? Jeg har kæmpet med det i 1år hos Gigabit, det virker og det virker ikke, det virker og det virker ikke og for mange måneder siden stoppede det med at virke helt. Gigabit garanterer ikke ipv6 siger de selvom de reklamerer med det. Jeg kan bare ikke finde ud af om der er flere der har problemer. Gigabit har indrømmet at det ikke virker hos dem. De siger det er leverandøren af hardwaren der har problemer men som kunde kan man ikke rigtig bruge dette til noget.

 8. Ja, jeg har stadig ipv6 – dog opdagede jeg lige, at det kun virker når jeg er på trådløs net på mit unifi netværk, men det er nok noget lokalt jeg har glemt.

  Har skiftet min Edge-X router ud med en USG siden jeg skrev dette indlæg.
  Det betyder at man kan sætte det hele op via webinterface.

 9. Hvilken central er du på ? Jeg er på Herlev.

 10. Ingen anelse, men mit første hop ser ud til at være ballerupbsa1.net.gigabit.dk

 11. Undskyld jeg bryder ind her, men jeg er kørt fast i IPv4 problemer med et meget lignende setup: En USG på en Gigabit.dk fiber i Skovlunde.

  Det er efter at have ændret “system alias” væk fra default (=hostname i DHCP request mod WAN?) lykkes at få gigabit.dks DHCP server til at udstede en lease og få link up. Men med tcpdump på USG’en er det helt tydeligt at der ikke kommer noget trafik tilbage fra gigabits gateway selv om de to enheder lystigt kan ARP’e hinanden.

  Har pt. sat en gammel router imellem og overlever med dobbelt-NAT, men hvis nogen derude skulle have et tip til bare at få IPv4 hul….

 12. Nå, det var noget der kunne (og skulle!) fikses med et kald til Gigabit.dk support og bede dem åbne for at USG’en kunne komme på. Så nu har jeg IPv4 men ingen IPv6. Og jf. ovenstående kan man måske ikke forvente mere pt.

 13. @Anders ja, Gigabit laver en del ændringer og glemmer at fortælle deres kunder, for lidt tid siden lavede de en ændring der krævede at man ringede til dem når man skiftede ens route. Jeg spilde en del timer på det hos en kammerat for at komme til den konklusion ved at spoofe den gamle Mac addresse eller man kan ringe til dem. Med hensyn til IPv6 ja, det virker ikke for mig, jeg får ingen.

 14. @Jesper ok, min 1 hop er interxion-edge1.gigabit.dk. Mit gæt er at de har forskelligt hw og noget virker med IPv6 og noget gør ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *